Koszyk Twój koszyk jest pusty ...
Kontakt
  • ECO FARMA POLSKA SP. Z O.O. ul. nasienna 8 Łódź
  • ECO FARMA POLSKA SP. Z O.O.
    NIP: 947-198-30-99

  • E-mail:bok@bioprzyprawy.pl
  • Telefon+48 603 747 100
    +48 783 900 500
    +48 42 652 13 88
  • Godziny działania sklepuHurtownia ul. Nasienna 8 Łódź czynne od: pon-pt 8.00 - 18.00, w soboty 9.00 - 14.00
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS
ALGIN SPHERE 500 gALGIN SPHERE 500 g
ALGIN SPHERE 500 gALGIN SPHERE 500 g

ALGIN SPHERE 500 g

Numer katalogowy: SMO502-500

Cena brutto: 110,00 zł / szt

Cena netto: 101,85 zł

Ilość: szt
Dodaj do koszyka

  • Opis produktu
ALGIN 500 G
Naturalny produkt pozyskiwany z brunatnic. Wybrany algin jest idealny do osiągnięcia sferyfikacji z gwarancją dobrych rezultatów.
Kawior molekularny to główny produkt uzyskiwany za pomocą Algin Sphere
Algin żeluje w obecności Calcium.
Rozpuszczać w zimnej wodzie, mieszać blenderem. Nie wymaga podgrzewania do uzyskania procesu sferyfikacji.
Sferyfikacja podstawowa jest idealna do wytworzenia kuleczek z cieniutką błonką. Rezultatem jest sfera, która bardzo łatwo pęka w ustach. Technika ta polega na dodaniu do płynnej esencji smakowej (np. soku z pomarańczy) alginianu sodu, a następnie wlewaniu, kropelka po kropelce mikstury do kąpieli wapniowej składającej się z wody i Calcic.
Bardziej uniwersalna jest sferyfikacja odwrócona. Przy jej zastosowaniu można utworzyć kawior molekularny z prawie każdego produktu. Efekt ten osiągamy poprzez dodanie do płynu, z którego chcemy przyrządzić kawior calcium i gluko a następnie zanurzeniu jej w kapieli alginowej. Technika ta najlepiej się sprawdza w przypadku płynów alkoholowych bądź o wysokiej zawartosci wapnia albo niskim pH. W tym przypadku proces żelifikacji można powstrzymać poprzez opłukanie sfery w wodzie, dzięki czemu powstałe kuleczki mogą znaleźć więcej zastosowań (np. jako dodatek do koktailii.)
Zastosowanie w kuchni molekularnej:
- do sferyfikacji podstawowej
- do sferyfikacji odwróconej
- do wykańczania deserów, oraz dań mięsnych
- do produkcji kawioru" z soków.
- do produkcji większych kul z płynem np efekt żółtka jajka."
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl